‘Hij zit hier op zijn plek en dat straalt hij uit’

“Toen ik Giovanni leerde kennen, was hij heel erg in beeld bij de zorgcoördinator. Hij kon zijn emoties niet reguleren, had een kort lontje en kon nog geen half uur rustig in de klas zitten. De school kon hem niet goed bedienen”, zegt stagecoördinator Marit Harderwijk van Praktijkschool Helmond. Het zag er somber uit voor Giovanni, maar inmiddels zit hij helemaal op zijn plek bij een schuttingbouwer, waar hij na zijn stage zelfs een  arbeidsovereenkomst heeft gekregen. 

Maatwerk en verbinding. Die twee dingen waren essentieel bij Giovanni’s route van school naar werk, stelt Harderwijk. Zij zette als stagecoördinator alle lijntjes uit, bracht de verschillende partijen met elkaar in contact en begeleidde Giovanni (nu 18) van begin tot eind. “Een complexe baan, maar heel mooi als het allemaal lukt.”

Volgens Harderwijk was Giovanni in de klas niet te handhaven en was het daardoor ook niet mogelijk voor hem, om net als zijn klasgenoten, op stage te gaan in klas 5. “In overleg met onder meer de zorgcoördinator, Giovanni zelf en zijn ouders hebben we daarom besloten hem als tussenoplossing naar een dagbesteding te laten gaan. Daar leerde hij een aantal vaardigheden, zoals het nemen van een time-out en het afgeven van een boodschap. De focus lag daar vooral op zijn sociaalvaardige gedrag.”

Bij een volgende dagbesteding werd meer ingezoomd op de algemene werknemersvaardigheden, zoals het op tijd komen en het afbellen als er iets is. Giovanni was daar vier dagen in de week en op vrijdag ging hij naar school om zijn veiligheidscertificaat te halen. Van Harderwijk zorgde voor een leerschema, zodat hij het leren kon spreiden en niet alles tegelijk hoefde te doen. “Dat werkte heel goed.  Uiteindelijk heeft hij alle drie de niveaus gehaald. Dat was super.”

Schuttingen bouwen

Toen Giovanni groen licht kreeg om de overstap te maken naar arbeid, was het natuurlijk de vraag wat voor werk dat dan zou zijn. Harderwijk: “Hij had alsmaar in zijn hoofd dat hij lasser wilde worden. Hij zou en moest lassen. Ik heb een meeloopweek voor hem geregeld bij Techniekcentrum Brainport in Deurne, maar daar kwam hij tot de ontdekking dat dat het toch niet helemaal voor hem was.”

Ze vervolgt: “We hebben vlak voor de zomervakantie een intakegesprek gehad bij het Werkgeversplein regio Helmond, omdat we zagen dat hij echt wel hulp nodig had bij het uitstromen naar arbeid en het behoud hiervan. Giovanni gaf in dit gesprek  aan dat het hem heerlijk leek om de hele dag buiten te zijn en schuttingen te bouwen. Daar had hij iemand een keer mee geholpen en dat vond hij het einde.” In de eerste week van de zomervakantie belde de participatiecoach Harderwijk op dat er een vacature voor schuttingbouwer was binnengekomen bij Schuttingen van Schijndel in Someren. Diezelfde week nog vond er een kennismaking plaats en Giovanni mocht er na de zomervakantie eerst als stagiaire aan de slag.

Dat bleek een gouden match, niet in de laatste plaats door de goede klik tussen Giovanni en Nick (23), de zoon van de baas. “De begeleiding is fantastisch. Nick rijdt elke ochtend van Someren naar Helmond om Giovanni op te halen en brengt hem aan het einde van de werkdag weer thuis”, zegt Harderwijk. “Verbinding en vertrouwen is superbelangrijk bij deze jongeren, maar bij Giovanni is dat dubbelop. Nick heeft echt een natuurtalent om hem aan te voelen.”

Positieve benadering

Nick zelf vindt zijn rol niet zo bijzonder. “Soms heb je een klik met iemand en toevallig heb ik die met hem. Het is een vrolijk en vrij manneke en we kunnen met elkaar geinen”, zegt hij nuchter. Wat volgens hem wel belangrijk is, is een positieve benadering. “Als er iets gedaan moet worden, vraag ik dat netjes aan hem en dan doet hij dat gewoon. En complimentjes geven, dat werkt ook. Aan het einde van de dag zeg ik altijd: ‘Goed gedaan, jongen’. Ik merk dat hij dat leuk vindt om te horen. Ik ga niet als een baasje met hem om. We zijn collega’s en allemaal gelijk, toch?”

Nick is met Giovanni nooit tegen problemen aangelopen, maar begrijpt wel dat het op school allemaal wat moeizamer verliep. “Giovanni vindt school niks aan, net als ik vroeger. Ik kwam amper mijn bed uit als ik naar school moest. Nu ik werk en om vijf uur moet opstaan, gaat dat wel makkelijk. Dat is bij Giovanni net zo. Hij zit hier op zijn plek en dat straalt hij uit. In het begin was het nog een stil en verlegen manneke, maar na een tijdje werd het allemaal wat vertrouwder en lulde hij de oren van je kop”, lacht Nick.

Omdat Giovanni zijn stage zo goed heeft volbracht, heeft hij half mei een arbeidsovereenkomst bij Schuttingen van Schijndel gekregen en stroomt hij uit met een loonkostensubsidie en de ondersteuning van een jobcoach. Nick ziet in Giovanni “een betrouwbare collega voor de toekomst”. “Hij kwam blanco binnen, dus we hebben het hem precies kunnen leren zoals wij het willen. We zijn heel blij met hem.“

Verbinding en vertrouwen is superbelangrijk 

Meer zelfvertrouwen

Harderwijk is verheugd over hoe het allemaal is gelopen. “Hier zit zoveel maatwerk en zoveel verbinding in. Want het is niet alleen de verbinding tussen mij en Giovanni, maar ook die tussen mij en de dagbesteding, zijn moeder, de zorgcoördinator, de participatiecoach en vele anderen die je ook weer met elkaar in verbinding moet brengen. Maar Giovanni en Nick verdienen het om in het zonnetje te worden gezet, want zij hebben het uiteindelijk gedaan. Ik was maar een katalysator”, zegt ze bescheiden.

De stagecoördinator heeft Giovanni echt zien veranderen het afgelopen jaar, zegt ze. “Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen over zijn handelen en is echt een jongeman geworden. En veel rustiger. Alhoewel het in de klas nog steeds een no go is. Ik heb voorgesteld toe te werken naar een praktijkschooldiploma of te bouwen aan een portfolio, maar dat kan hij niet opbrengen. Dus hij stroomt uit met een getuigschrift in plaats van met een diploma, maar dat is prima.”

Nooit hetzelfde

Hoe heeft Giovanni de overstap van school naar werk zelf ervaren? “Ik zit hier echt op mijn plek”, zegt hij. “Als ik er over nadenk is dit eigenlijk wel het leukste werk dat ik ooit gedaan heb. Een dag is hier nooit hetzelfde. En dat werkt heel fijn voor mij.”

Giovanni beaamt dat hij een goede band heeft met Nick. “Ik leer heel veel van hem. Op werkgebied maar ook in het algemeen.” Zo leert Nick hem hoe hij palen moet leggen en schuttingen moet bouwen, maar ook hoe hij rustig moet blijven in sommige situaties. Dat lukt hem nu veel beter dan voorheen. Eigenaar Bart van Van Schijndel Schuttingen voegt daar nog aan toe: “Soms heb je er goede mensen tussen zitten en Giovanni is daar zeker één van.” De stagecoördinator heeft Giovanni echt zien veranderen het afgelopen jaar, zegt ze. “Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen over zijn handelen en is echt een jongeman geworden. En veel rustiger. Alhoewel het in de klas nog steeds een no go is. Ik heb voorgesteld toe te werken naar een praktijkschooldiploma of te bouwen aan een portfolio, maar dat kan hij niet opbrengen. Dus hij stroomt uit met een getuigschrift in plaats van met een diploma, maar dat is prima.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan