Vijf (oud-)leerlingen van het Terra Nigra Praktijkonderwijs in Maastricht hebben in april in een online Arenagesprek verteld over hun route van school naar werk. Hoe hebben zij het traject ervaren? Wat heeft het hen opgeleverd en wat zou er nog verbeterd kunnen worden? In de buitenring zaten medewerkers van het Terra Nigra, ouders, een werkgever, vertegenwoordigers van de gemeente (Jongerenteam, Podium24), de sociale werkvoorziening MTB en UWV. Zij gingen na afloop met elkaar in gesprek over wat zij hadden gehoord. Het gesprek werd geleid door Branko Hagen, als onderzoeker verbonden aan het project De Route van School naar Werk, en Charley Mulkens, stagecoördinator bij Terra Nigra.
In een Arenagesprek staat de leerling centraal en wordt er een open en veilige sfeer gecreëerd waardoor de jongeren hun verhaal kunnen vertellen, zonder dat de toehoorders hierop reageren. Het belangrijkste uitgangspunt van zo’n gesprek is dat de ervaringswereld van de jongeren in beeld wordt gebracht: Hoe hebben zij hun stages en ondersteuning (in stage en in baan) ervaren? Wat ging in hun situatie goed en wat kan beter?
Het beeld dat de leerlingen in het Arenagesprek schetsen, is behoorlijk eensluidend. Ze zijn heel tevreden met het stagetraject dat de school biedt. Ze lopen meerdere malen stage, eerst binnen en daarna buiten school, om zo kennis te maken met verschillende werkzaamheden. Voor vier van de vijf leerlingen vond school de stageplaatsen; één leerling droeg zelf zijn stageplaatsen aan en regelde het vervolgens met zijn begeleider en mentor. Twee leerlingen zijn inmiddels van school af.
Lekker werken en één dag school. Daardoor heb ik ontdekt wat ik echt leuk vind.
Twee van de vijf leerlingen geven aan dat de stage met name goed verliep doordat zij deel uitmaakten van een leuk team. Het gaat kennelijk niet (alleen) om het soort werk, maar om het hele plaatje.
Mijn werk beviel wel, maar het ging mis door conflicten en zo. Het gaat nu goed, want ik zit in een fijn team en heb goede contacten.
De leerlingen zijn heel tevreden en hebben slechts een paar verbetertips:
Stel je hebt ruzie op je werk, waar kun je dan terecht?
Na het Arenagesprek van de leerlingen, gingen de ‘toehoorders in de buitenring’ met elkaar in gesprek over wat zij hadden gehoord. Alleen de werkgever was daarbij niet meer aanwezig.
Het Arenagesprek bracht de partijen die betrokken zijn bij de Job Academie 2.0 voor het eerst na de coronacrisis weer bij elkaar. Het gaf een mooie inkijk in waar het al goed gaat en laat, vanuit de ervaringen en wensen van de jongeren, duidelijk zien waar nog leemtes en kansen zitten. Hier kan de komende tijd verder aan worden gewerkt.
Ook in Rotterdam is een Arenagesprek gehouden. Het verslag daarvan vind je hier.
Ook een Arenagesprek organiseren? In dit handboek vind je meer informatie over onze aanpak.
Google+